Και ενώ ο καιρός δείχνει καλός ως το τέλος Νοεβρίου...το κρύο στην τσέπη μας έως τα τέλη του άλλου μήνα θα είναι τσουχτερό

Οι φορολογούμενοι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα κληθούν να καταβάλλουν διπλό φόρο ακινήτων, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ


Ιδιαίτερα «τσουχτεροί» αναμένονται για τους φορολογούμενους ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος, λόγων των μαζεμένων φόρων για ακίνητα και ΙΧ που θα κληθούν να καταβάλλουν.
 
Ειδικότερα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουν τα ειδικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010 περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν διπλό φόρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι απίθανο να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και για τον ΦΑΠ του 2011.
 
Η προθεσμία που δίνεται για την καταβολή της οφειλής είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου, ενώ συνίσταται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των στοιχείων των σημειωμάτων με τις δηλώσεις Ε9, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι συμφωνούν.
 
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν διαφορές και λάθη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν στη ΔΟΥ που είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση μέσα σε 60 εργάσιμες ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού.
 
Παράλληλα, τον Οκτώβριο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν και την πρώτη δόση για το νέο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ η δεύτερη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2012.
 
Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να αποσταλούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010, τα οποία θα είναι αυξημένα κατά περίπου 10% κατά μέσο όρο ( από 2 μέχρι και 120 ευρώ ανάλογα τον κυβισμό του αυτοκινήτου), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
 
Η καταβολή της οφειλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος κυμαίνεται από 22 ευρώ για οχήματα μέχρι 300 κ.κ και φτάνει τα 1.320 ευρώ  για οχήματα άνω των 4.000 κυβικών.