Γιούργκεν Σταρκ[μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας] - Οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους»

Σε συνέντευξη του στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ ανέφερε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στο τέλος του 2009 δεν είχαν την αίσθηση του τι διακινδυνευόταν και επέτρεψαν στην κρίση να εξαπλωθεί

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ οι χώρες αυτές δημιούργησαν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας να γίνει πιο ακριβό για τα κράτη καθώς έπρεπε να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί ο κίνδυνος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Βέβαια υπογράμμισε ότι το κοινό νόμισμα δεν θα καταρρεύσει αν και προειδοποίησε για το ελληνικό «κούρεμα» ότι οι αλλαγές στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών κάνουν την ευρωζώνη να μοιάζει με επικίνδυνη επένδυση.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους. Δεν μπορούν να λένε στους επενδυτές, αλλάζουμε τους όρους των συμβολαίων σας. Παραβιάζουν βασικές αρχές και κάνουν την Ευρώπη επικίνδυνη επένδυση» είπε το μέλος της ΕΚΤ.