Δημοκρατική Συμμαχία - Πρόταση για υπερκομματική κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης


Πρόταση για υπερκομματική κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και με την συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών των κκ. Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή, έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός της.
Για να δείξει την κρισιμότητα των στιγμών, κλείνοντας την ομιλία της, χρησιμοποίησε τη φράση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι «είναι η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε εμείς για την πατρίδα και όχι τι θα κάνει η πατρίδα για μας».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σε μια στιγμή που, τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, αρνούνται κάθε μορφής συγκυβέρνησης, επανέλαβε την πρότασή της για τη σύγκληση από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια του «Συμβουλίου Δημοκρατίας» με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και των πρώην πρωθυπουργών, για το σχηματισμό υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

«Έχω προτείνει δημοσίως ένα πρώτο βήμα: Σύγκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του παλιού Συμβουλίου Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που υπάρχουν στη Βουλή και των πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα Σημίτη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» είπε η κυρία Μπακογιάννη και συνέχισε: «Και να αποφασίσουν το σχηματισμό υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης που θα στηριχθεί στη Βουλή από όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας που πιστεύουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία της Ελλάδας».

Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε και έλαβε από την Κ.Ε. του κόμματός της εξουσιοδότηση για να προωθήσει με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική πρωτοβουλία». Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως εντός της εβδομάδας, περίοδο που η χώρα θα κινείται στον αστερισμό των απεργιών, επισκεφθεί τον κ. Παπούλια και υποβάλλει το σχετικό αίτημά της.

Παράλληλα η κυρία Μπακογιάννη εξαπέλυσε ιδιαίτερα σκληρή επίθεση, τόσο προς την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε ανάξια, αναξιόπιστη, αναποτελεσματική και κατώτερη των περιστάσεων την κυβέρνηση, όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε για «αντεθνική στάση».

Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από «φορολογικό αμόκ» και αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.

«Με πανικό, χωρίς σχέδιο, χωρίς κριτήρια, με την ίδια αρρωστημένη ισοπεδωτική λογική, ξαναυξάνει φόρους, στραγγαλίζει τον μισθωτό, τον επαγγελματία, το νοικοκύρη, το συνταξιούχο, εκπροσωπώντας μια παρασιτική Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη.

Μάλιστα, αναφερόμενη και στους «πράσινους» συνδικαλιστές και στις κινητοποιήσεις τους, επέκρινε το ΠαΣοΚ γιατί «δεν είχε ποτέ και δεν έχει και τώρα τη βούληση να τα βάλει με τα σπλάχνα του».

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και για τη Ν.Δ. και τον πρόεδρός της, λέγοντας ότι επενδύει στην καταστροφή. «Η στάση της είναι αντεθνική! Ακολουθεί με συνέπεια και πονηριά την τακτική του αρπακτικού που περιμένει να εξαντληθεί το θύμα του με αλχημείες και νεφελώματα, με λαϊκισμό και ανευθυνότητα» τόνισε με έμφαση και σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωσε το εθνικό πολιτικό κεφάλαιο που μας πήρε –όπως ανέφερε- 35 χρόνια να το σωρεύσουμε στην κεντροδεξιά.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αναφερόμενη ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και δεν την κατονόμασε, είπε ότι «κάποιοι παίζουν με τη φωτιά επενδύοντας πολιτικά και οικονομικά στη χρεοκοπία, στην επιστροφή στη δραχμή και στην Ελλάδα των ερειπίων».

Για την πορεία του κόμματός της εμφανίστηκε αισιόδοξη και προέβλεψε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα εκπλήξει στις εκλογές και θα είναι καταλύτης μεγάλης αλλαγής που έρχεται στο πολιτικό σκηνικό.

Χρησιμοποίησε τις δημοσκοπήσεις για να τονίσει ότι η κοινωνία είναι κατακερματισμένη και το 1/3 δεν τοποθετείται και ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις, αλλά σημείωσε πως ο κύκλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων έκλεισε.

«Για πρώτη φορά όμως υπάρχει στις δημοσκοπήσεις μια άλλη δυναμική: Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας παίρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις» είπε και συμπλήρωσε με νότα αισιοδοξίας: «Η συμμαχία στις εκλογές θα εκπλήξει