Λούης Λοΐζου - Όλη η αλήθεια για τον Όμιλο

του Άγγελου Αγγελοδήμου
 
Εκπλήξεις επιφυλάσσει για τη νέα χρονιά ο όμιλος Λούης. Ο όμιλος που εν πολλοίς καθιέρωσε την κρουαζιέρα στην Κύπρο, προχωρεί εκ νέου σε αλλαγές, θέλοντας για μια ακόμη φορά να ανεβάσει τον πήχη στο συγκεκριμένο τομέα. Ο Λούης Λοϊζου, Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ομίλου Louis, μιλά στη BusinessWeekly για τα σχέδια του 2012 στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς και για τα σχέδια που έχει όσον αφορά στα ξενοδοχεία.

Ρίξαμε το μπαλάκι στον κ. Λοϊζου και για το θέμα των ψιθύρων που ακούγονται όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Χωρίς περιστροφές, απαντά ότι η εταιρεία βιώνει όπως και πολλές άλλες το αρνητικό κλίμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δίδει και την πραγματική διάσταση των δεδομένων.
 
Κύριε Λοΐζου, Πώς κινήθηκε το καλοκαίρι που πέρασε τόσο στον τομέα των ξενοδοχείων, όσο και στον τομέα της κρουαζιέρας που δραστηριοποιήστε; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις, αλλά και οι προσδοκίες σας για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο;

Ευτυχώς για την οικονομία μας, αλλά και για την οικονομία της Ελλάδας, φέτος ο τουρισμός ήταν σαφέστατα αυξημένος και στις δύο χώρες. Η αύξηση αυτή επηρέασε θετικά και τους δύο κύριους τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, δηλαδή τα ξενοδοχεία και τις κρουαζιέρες. Στα ξενοδοχεία μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είχαμε ψηλές πληρότητες και φέτος ήταν ομολογουμένως μια καλή χρονιά. Στις κρουαζιέρες από τον Πειραιά, την Γένοβα και την Μασσαλία, είχαμε μια καλή χρονιά παρότι αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε ένα από τα δρομολόγια του κρουαζιεροπλοίου μας LouisCristal που επισκεπτόταν την Αίγυπτο. Με την αντικατάσταση της όμως με την Σμύρνη, είχαμε φέτος, για πρώτη φορά, σημαντική αύξηση του αριθμού Ελλήνων επιβατών. Οι κρουαζιέρες από την Λεμεσό με το κρουαζιερόπλοιο μας Calypso σημείωσαν μεγάλη επιτυχία αφού σαλπάραμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σαιζόν με εξαιρετικά ψηλές πληρότητες, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αγάπη που τρέφουμε στην Κύπρο για την κρουαζιέρα.
Το 2012 αναμένεται να είναι ακόμα μια καλή χρονιά. Εκείνο που όλοι πρέπει να προσέξουμε είναι αυτό να μην είναι παροδικό, αλλά με την φιλοξενία και τις υπηρεσίες μας να κερδίσουμε τους νέους επισκέπτες και να επωφεληθούμε μακροπρόθεσμα. Είναι στο χέρι μας πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση και ελπίζω ότι θα λειτουργήσουμε με επαγγελματισμό και τουριστική συνείδηση. Όσον δε αφορά τις κρουαζιέρες, το 2012, η LouisCruises θα δρομολογήσει ένα πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο από την Λεμεσό ανεβάζοντας ουσιαστικά τον πήχη, τόσο από πλευράς υπηρεσιών, όσο και δρομολογίων. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο αυτού του επιπέδου δρομολογείται από την Λεμεσό.

Μήπως η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τον τουρισμό και ειδικότερα με τους δυο πιο πάνω τομείς; Κάνετε σκέψεις για να διαφοροποιήσετε ή να προσαρμόσετε το τουριστικό προϊόν που προσφέρετε στα νέα δεδομένα;


Εκείνο που οι τουρίστες επιζητούν ακόμα πιο έντονα αυτή την περίοδο είναι οι διακοπές που τους προσφέρουν περισσότερη αξία από το κόστος που κατέβαλαν, αυτό που ξέρουμε όλοι σαν “valueformoney”. Τα φετινά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κίνηση μας να ανακαινίσουμε σημαντικά και ουσιαστικά ένα μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων μας  εν μέσω κρίσης απέδωσε αφού τόσο οι πληρότητες όσο και το επίπεδο ικανοποίησης των φιλοξενούμενων μας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Και αυτό γιατί ανέβηκε η αξία και η ποιότητα των διακοπών τους. Ένα ακόμα θετικό απότοκο των ανακαινίσεων ήταν και η συμβολή τους στη σύναψη μακροχρόνιων συνεργασιών με υφιστάμενους και νέους διοργανωτές ταξιδίων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κρουαζιέρων αφού υλοποιούμε την πολιτική ανανέωσης του στόλου με την αγορά των δύο νέας γενιάς κρουαζιεροπλοίων μας LouisMajesty και LouisCristal που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα νεότευκτα του ανταγωνισμού και δρομολογούμε ένα κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας από την Λεμεσό. Εν κατακλείδι λοιπόν, η καλύτερη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος είναι η επικέντρωση στην αναβάθμιση και την ποιότητα, που αυξάνουν την αξία των διακοπών του τουρίστα σε σχέση με την τιμή στην οποία αγόρασε αυτές τις υπηρεσίες.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΗΜΕΣ
 

Όπως γνωρίζετε ζούμε σε μια μικρή κοινωνία που δυστυχώς οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν. Τελευταία ακούγονται διάφορα για πώληση των κεντρικών σας γραφείων λόγω της οικονομικής κρίσης, για πλεονασμό προσωπικού κ.λ.π. Πως τα σχολιάζετε όλα αυτά και πως αντιμετωπίζετε εσείς την κρίση;

Για να είμαι ειλικρινής δεν δίνουμε καμία απολύτως σημασία σε φήμες, ειδικά σε μια μικρή κοινωνία, όπως πολύ ορθά επισημάνατε. Ένα από τα βασικά μου μότο στη ζωή είναι ότι η αλήθεια είναι σαν το λάδι. Ότι κι’ αν ρίξεις από πάνω του, αυτό πάντοτε βγαίνει στην επιφάνεια. Άρα, δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με φήμες όταν γνωρίζει την πραγματικότητα και εμείς με αυτήν ασχολούμαστε.
Επί της ουσίας όμως, όλοι ανεξαιρέτως βιώνουμε το πρωτοφανές αρνητικό κλίμα, αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Μέσα σε αυτά λοιπόν τα δεδομένα, ο Όμιλος Louis, όπως και κάθε εταιρεία, λαμβάνει μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης με βάση την μείωση των εξόδων, την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και την επικέντρωση στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.
Επειδή δεν θα θελα να γενικολογήσω, πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην αναδιοργάνωση της LouisCruises, η οποία έγινε με την επαγγελματική καθοδήγηση της PWC του Μαϊάμι των ΗΠΑ που εξειδικεύεται στον κλάδο αφού εδρεύει στο κέντρο του τομέα κρουαζιέρας διεθνώς. Ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας ανασχεδιάστηκε λοιπόν ούτως ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, μειώνοντας αναπόφευκτα και τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού εκεί και όπου αυτό ήταν αναγκαίο.
Με την μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα κεντρικά μας γραφεία και την διαχείριση του στόλου της LouisCruises να πραγματοποιείται από το Louis Building στον Πειραιά, χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χώρο για στέγαση της εταιρείας στη Κύπρο. Επίσης, η Louis Hotels διαθέτει κατάλληλο γραφειακό χώρο στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Θεωρήθηκε λοιπόν λογικό να τερματίσουμε την ενοικίαση του παρόντος κτιρίου που ανήκει άλλωστε προσωπικά στον πατέρα μου και κύριο μέτοχο του Ομίλου, εξοικονομώντας έτσι ένα σοβαρό ποσό ετησίως. Ο ίδιος δε, ως ιδιοκτήτης του ακινήτου, αντιλαμβάνομαι ότι εξετάζει διάφορες επιλογές για αξιοποίηση του, δηλαδή την ενοικίαση ή την πώληση του.  Στο τέλος της μέρας, ένα κτίριο πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου και όχι εσύ τις δικές του. Αυτή την στιγμή ενοικιάζουμε ένα κτίριο της τάξης των 6,000 τ.μ. όταν χρειαζόμαστε μόνο περί τα 1500 τ.μ. Άρα θα ήμασταν παράλογοι αν συνεχίζαμε την ενοικίαση και δεν ψάχναμε για κάτι πιο λειτουργικό.
Πέραν των πιο πάνω αποδοτικών μέτρων, θέλουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε αποφασιστικά τον ομολογουμένως υψηλό δανεισμό της Louisplc και για αυτό τον λόγο η εταιρεία εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα πετύχει την βέλτιστη χρήση της αξίας των ακινήτων της. Ως εκ τούτου, η LouisHotels, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την διεθνή τάση που χαρακτηρίζει όλες τις αλυσίδες ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, να επικεντρωθεί στην διαχείριση και όχι την ιδιοκτησία μονάδων, εκποιώντας δύο-τρία ξενοδοχεία και διατηρώντας ταυτόχρονα την διαχείριση τους.  Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί δύο στόχους, αφού αφενός μειώνει τον δανεισμό και αφετέρου δεν επηρεάζει τα εισοδήματα και την λειτουργία της εταιρείας.
Οι καιροί επιβάλλουν την λήψη μέτρων από όλους. Εμείς δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωρούμε με αποτελεσματικά μέτρα που μας καθιστούν ακόμα πιο δυνατούς στην αντιμετώπιση της φουρτούνας που όλοι αντιμετωπίζουμε και μας βάζουν σε ρότα προς ήρεμα νερά. Ο Όμιλος Louis αντιμετώπισε χειρότερες όμως κρίσεις ακόμα και από αυτή που τώρα βιώνουμε, όπως για παράδειγμα το 1974 όπου στην ουσία βρεθήκαμε χωρίς αντικείμενο εργασιών, άρα ξέρουμε καλά να δαμάζουμε τα κύματα. Η Louis αποτελεί συνώνυμο του τουρισμού εδώ και 76 χρόνια και θα συνεχίσει να χαράσσει ιστορία σε αυτό τον τομέα για πολλές δεκαετίες προσφέροντας υπηρεσίες που η αξία τους υπερτερεί σημαντικά του κόστους τους για τον πελάτη.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
 

Γενικότερα ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Όπως προανέφερα, έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα που ήδη αποδίδουν και μας καθιστούν ακόμα πιο ευέλικτους και εύρωστους για υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον. Στον τομέα των κρουαζιέρων, εστιάζουμε βραχυπρόθεσμα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που η LouisCruises επικεντρώνει τις εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο όπου και διατηρεί εξέχουσα θέση και στην ουσία υποδέχεται τους επιβάτες της στην «γειτονιά» της.  Η εταιρεία μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσει την ανάπτυξη της και σε άλλες θάλασσες όπου διατηρεί άλλωστε και στρατηγικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα την συμμετοχή της στην διαχείριση του λιμένα της Μασσαλίας.
Στον τομέα των ξενοδοχείων, η LouisHotels θα συνεχίσει την ανανέωση και ανακαίνιση των ξενοδοχειακών της μονάδων. Στην Κύπρο, μετά την ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων της LouisPhaethonBeach και LouisLedraBeach στην Πάφο, σειρά έχουν τα ξενοδοχεία HiltonPark στη Λευκωσία, ApolloniaBeach στη Λεμεσό και LouisAltheaBeach στον Πρωταρά. Στην Ελλάδα μετά την ανακαίνιση πολλών ξενοδοχείων της πέρσι, φέτος θα αναβαθμιστούν περαιτέρω τα ξενοδοχεία LouisGrandHotel στην Κέρκυρα και LouisCretaPrincess στην Κρήτη. Ταυτόχρονα, η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη των εργασιών της μέσω της διαχείρισης και νέων μονάδων κυρίως στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε ποια μεγάλα projects συμμετέχει ο όμιλος αυτή την περίοδο, ποια είναι η εξέλιξη τους και ποια οφέλη αναμένεται να έχουν αυτά στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στον ίδιο τον όμιλο;


Ήδη ανέφερα πιο πάνω την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου ανακαινίσεων και περαιτέρω αναβάθμισης των ξενοδοχειακών μας μονάδων. Αυτή η κίνηση ενισχύει σημαντικά την Louis Hotels αλλά ταυτόχρονα αναβαθμίζει και το Κυπριακό τουριστικό προϊόν εν γένει, συμβάλλοντας στην επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα των κρουαζιέρων όπου η δική μας αναβάθμιση συνεπάγεται και την δυνατότητα εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος με προγράμματα συνδυασμού διαμονής και κρουαζιέρας. Στον δε τομέα επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών, η LGS Handling, μέλος του Ομίλου Louis, και στην οποία συμμετέχει και η Goldair αναπτύσσεται δυναμικά εξυπηρετώντας αυτή την στιγμή περισσότερες από 80 αεροπορικές εταιρείες στα δύο διεθνή μας αεροδρόμια. Η LouisAviation επεκτείνει τις εργασίες της αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση νέων και σημαντικών για την Κύπρο αερογραμμών όπως η Aerosvit της Ουκρανίας ή άλλες χαμηλού κόστους όπως η Monarch που ενισχύουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Τέλος, η συμμετοχή της Louis στην κοινοπραξία για την ανάπτυξη του λιμένα και της Μαρίνας της Λάρνακας είναι σημαντική για τον τόπο, αφού εξασφαλίζει την χρήση του σταθμού κρουαζιέρας από πλοία της και συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας με το μεγαλύτερο έργο που αναπτύχθηκε ποτέ στην χώρα. Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές, τέτοια έργα είναι αναγκαία αφού λειτουργούν σαν μοχλοί ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κρίσης και της ανεργίας.

ΚΑΖΙΝΟ: ΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ
 

Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με το θέμα του καζίνο το οποίο επανέφερε στην επικαιρότητα ο υπουργός Οικονομικών; Ενδιαφέρεστε να εμπλακείτε σε μια τέτοια διαδικασία;
Επικροτούμε την κίνηση του Υπουργού Οικονομικών και η λειτουργία καζίνο στην Κύπρο είναι απόλυτα αναγκαία για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού από την γύρω περιοχή. Εμείς, εδώ και χρόνια δηλώνουμε την αναγκαιότητα της λειτουργίας καζίνο με έντονο τρόπο και σε όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί η προστασία της κοινωνίας ενώ όλοι ξέρουμε ότι στην Κύπρο ήδη λειτουργεί ένας τεράστιος αριθμός ηλεκτρονικών καζίνο, χωρίς κανένα όφελος για την οικονομία. Η λειτουργία καζίνο θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σίγουρα ενδιαφερόμαστε να εμπλακούμε αφού γνωρίζουμε πολύ καλά το αντικείμενο καθότι εδώ και 26 χρόνια λειτουργούμε καζίνα στα κρουαζιερόπλοια μας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά σε αυτή την διαδικασία.

sigmalive.com