Ώρα "Παγκόσμιου Ξεσηκωμού" Σάββατο 15 Οκτώβριου - 15 October United for Global Change

H ώρα του
Ήρθε ο καιρός να ενωθούμε. Ήρθε ο καιρός να μας ακούσουν».


Διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων» υπέρ της αλλαγής και της αληθινής δημοκρατίας και ενάντια στην απληστία και τη διαφθορά διοργανώνονται σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου σε δρόμους και πλατείες από την Αμερική ως την Ασία και από την Ευρώπη ως την Αφρική. Οι πολίτες του κόσμου θα διαδηλώσουν σε 951 πόλεις σε 82 χώρες κάτω από το σύνθημα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή».

Σε Τόκιο και Ταϊπέι οι πολίτες κατέβηκαν ήδη στους δρόμους.

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις -με αντικυβερνητικό χαρακτήρα- αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη. Μεγάλη διαδήλωση αναμένεται και στην Ισπανία, τη γενέτειρα του κινήματος των Αγανακτισμένων. Δυναμικό «παρών» υπόσχεται το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που πήρε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες με τη σειρά τους εμπνεύστηκαν από την Αραβική Άνοιξη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αδελφό κίνημα «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου» δίνει ραντεβού το Σάββατο στην Πλατεία Πατερνόστερ, κοντά στα γραφεία της Bank of America.

Από την Τανζανία ως τη Χαβάη, τουλάχιστον 951 πόλεις σε 82 χώρες είχαν δηλώσει έως το βράδυ της Παρασκευής ότι θα δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, και ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται όπως φανερώνουν οι κουκκίδες στον παγκόσμιο χάρτη των κινητοποιήσεων του δικτυακού τόπου «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή - 15.10.2001».

Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η κινητοποίηση για τον σχεδιασμό των διαδηλώσεων στα μπλογκ και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου τονίζεται ότι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις είναι και πρέπει να παραμείνουν ειρηνικές.
  • Παρακολουθήστε την κινητοποίηση στο Twitter: #O15 #OCT15 #GlobalChange
«Στις 15 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα βγουν σε δρόμους και πλατείες. Από την Αμερική ως την Ασία, από την Αφρική έως την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να αποκτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία» αναφέρει το κείμενο της κινητοποίησης.

«Οι κυβερνήσεις λειτουργούν για το όφελος των λίγων, αγνοώντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνουμε όλοι. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση πρέπει να σταματήσει»

»Ενωμένοι σε μια φωνή, θα δείξουμε στους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν, ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και τραπεζιτών που δεν μας αντιπροσωπεύουν» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή».

Καλούν όσους συμμετέχουν να φέρουν μαζί τους υπνόσακους, φαγητό και ρούχα, «αυστηρά όχι ναρκωτικά ή αλκοόλ», γράφει ενδεικτικά σελίδα των Νεοζηλανδών «Αγανακτισμένων», όπως μεταδίδει το Reuters.

Παραταύτα -και αυτό είναι χαρακτηριστικό του κινήματος- οι διαδηλωτές δεν έχουν σαφή και ενιαία αιτήματα πέρα από την αντίθεση στο άπληστο 1% του πληθυσμού. Σε κάθε χώρα οι διαδηλωτές -όσοι και ανά είναι τελικά ή όσοι και αν γίνουν στην πορεία- είναι σίγουρο ότι θα καταθέσουν και τα δικά τους αιτήματα στο γενικότερο πλαίσιο της αλλαγής και της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Συγκέντρωση και συναυλία έχει προγραμματιστεί το Σάββατο και στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πλατείες της Ευρώπης , εκεί που τα αιτήματα της άμεσης δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας παίρνουν μία νέα διάσταση και ανανεώνουν την ελπίδα».

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ρώμη με τους διοργανωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Ρώμη» να προβλέπουν συμμετοχή έως και 200.000 ατόμων. Δυναμική αναμένεται η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα σε 90 πόλεις της Ιταλίας κόντρα στις περικοπές στην Παιδεία.

Η μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στη Ρώμη, όπου συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα την Παρασκευή ειρηνικές διαδηλώσεις μπροστά από την Τράπεζα της Ιταλίας. Ένταση επικράτησε αντίθετα στο κέντρο του Μιλάνου, όπου φοιτητές έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία της Goldman Sach's και σημειώθηκαν επεισόδια.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις στη Γαλλία. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν από τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης για σχηματίσουν πορεία που θα περάσει από το γαλλικό χρηματιστήριο και το δημαρχείο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένονται και στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, που θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κοντινό Σίτι με το παραλλαγμένο σύνθημα «Καταλάβετε το LSX» (Χρηματιστήριο του Λονδίνου).