Spiegel - Η ώρα της ''κρίσης''

Νέα βόμβα Spiegel
Εδώ και δέκα ημέρες έχει αναβληθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσεχή Κυριακή,
ωστόσο τώρα έρχεται το γερμανικό περιοδικό Spiegelνα αποκαλύψει τον λόγο που έγινε αυτό. Ποιος είναι; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, το γεγονός το σαββατοκύριακο, που θα γίνουν οι σημαντικές συναντήσεις και θα ληφθούν.οι αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης, τα χρηματιστήρια (όπως και κάθε σαββατοκύριακο) θα είναι κλειστά.


Το περιοδικό τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του ως “Αναμέτρηση τα μεσάνυχτα”. Σε αυτό αναφέρει πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της ημέρας για τις κύριες συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας καθώς με κλειστά τα χρηματιστήρια, θα αποφευχθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις των επενδυτών. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι με αυτή την άποψη ταυτίζεται και ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο κόσμος προσδοκεί από την επόμενη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα απελευθερωτικό χτύπημα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά διχασμένοι. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank επικρίνει τους πολιτικούς, το Βερολίνο επικρίνει το Παρίσι, ο Βορράς το Νότο». Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, που αναλύει λεπτομερώς τις θέσεις του προέδρου της επικεφαλής της γερμανικής κρατικής τράπεζας Γιόζεφ Ακερμαν, που υποστηρίζει ότι το κλειδί στην επίλυση του προβλήματος βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις και όχι στις τράπεζες.

Όπως υποστηρίζει το «Spiegel», μέχρι τώρα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει λάβει συγκεκριμένη θέση για την περίπτωση ενός μεγάλου «κουρέματος» και ήδη προειδοποίησε από την περασμένη εβδομάδα για «περιπέτειες», χωρίς να αποκλείει πλέον και το ενδεχόμενο μιας «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας. Και υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολα σε χρόνο που είναι κλειστές οι αγορές, όπως το προσεχές Σαββατοκύριακο...