ΟΑΕΕ - Παράταση στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

oaee_logo
Παράταση στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνει με εγκύκλιό της η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ


Η παράταση ισχύει μέχρι τέλη Οκτωβρίου και με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή ήταν στις 31.12.2010.

Η έκπτωση αυτή ισχύει πρωτίστως για όσους υπάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση κατά το παρελθόν και είναι συνεπείς με τους όρους της, αλλά επίσης και για όσους δεν υπάχθηκαν καθόλου σε αυτήν ή έχασαν το δικαίωμα συνέχισης αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων, λόγω μη καταβολής δόσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι 31.10.2011, στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ.

Με άλλη εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι στο εξής το βοήθημα του ΕΚΑΣ θα χορηγείται μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Στόχος να λαμβάνουν το βοήθημα όσοι έχουν πραγματικά τις μεγαλύτερες ανάγκες και ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η απογραφή συνταξιούχων στο ΙΚΑ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Ιδρύματος να πραγματοποιούν εστιασμένους ελέγχους.

Επίσης, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι κάποιος που έχει εργαστεί στο εξωτερικό και έχει συμπληρώσει στην Ελλάδα το λιγότερο 300 ημέρες ασφάλισης, μπορεί να λάβει σύνταξη που, μαζί με τη σύνταξη που θα παίρνει από το εξωτερικό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ, που χορηγείται στην Ελλάδα.

Αν η σύνταξη από το εξωτερικό είναι μικρότερη, τότε το ελληνικό κράτος, υποχρεώνεται να καλύπτει τη διαφορά μέχρι το ύψος των 360 ευρώ.