Ο άνθρωπος φαίνεται ότι ζει σε άλλη χώρα...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
HERMAN VAN ROMPUY
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΗ Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση να αποφασίσει μία πλήρη και μόνιμη λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη.
Μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Van Rompuy, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προχωράμε μπροστά, για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτή την πρόκληση.
Και αυτό το πλήρες πακέτο θα περιλαμβάνει θέματα, όπως η ανάγκη μιας βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας, ολοκλήρωσης και διακυβέρνησης στην Ε.Ε., η ενίσχυση του EFSF, αλλά και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Είναι κρίσιμο να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα, βάσει των πρόσφατων συμπερασμάτων της 21ης Ιουλίου.
Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την ηρεμία στις αγορές και να οδηγηθούμε σε βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις, γιατί η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες, όμως, έτυχαν κακής διαχείρισης στο παρελθόν.  Γι' αυτό ακριβώς, προχωράμε σε μείζονες μεταρρυθμίσεις.
Εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εγγυηθούμε ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ανάπτυξη, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες δηλώσεις των θεσμικών μας εταίρων δείχνουν το momentum που έχουμε πετύχει.
Όπως είπα στον Πρόεδρο Rompuy, είναι ο ίδιος ο Ελληνικός λαός που θέλει τις αλλαγές. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και όσο οδυνηρό κι αν είναι, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά του για ένα καλύτερο μέλλον, με μεγαλύτερη ευημερία και δικαιοσύνη.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πλέον ότι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις αδυναμίες που υπάρχουν στον θεσμικό σχεδιασμό της Ευρωζώνης.
Κατά συνέπεια, δεν μπορώ παρά να προσθέσω και τη δική μου φωνή σε εκείνες που πιστεύουν στην ανάγκη εμβάθυνσης και ενίσχυσης της Ευρώπης - όπως έκαναν χθες και οι 96 προσωπικότητες, που ζήτησαν μία ευρωπαϊκή λύση.
Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας, αλλά είμαι περισσότερο αισιόδοξος τώρα ότι υπάρχει μία νέα θέληση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινή πρόκληση στην Ευρώπη.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία για επιτυχία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.