Τουρκία η βασίλισσα της ''μαϊμούς΄΄


Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει η τουρκική αγορά προϊόντων απομίμησης, τα κέρδη της οποίας αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ,
διπλάσια από πέρυσι (3 δισ. για το έτος 2010) με αποτέλεσμα τουρκική εφημερίδα να θρηνολογεί ότι η Τουρκία έγινε «δημοκρατία της μαϊμούς».
Οι τσάντες είναι τα πιο συνήθη προϊόντα-μαϊμού που πωλούνται στην Τουρκία. «Οι πελάτες απαιτούν "επώνυμα" προϊόντα, δεν αγοράζουν τίποτε άλλο» λέει ένας ιδιοκτήτης εργαστηρίου τσαντών-μαϊμού, «Οι συνάδελφοι που κατασκευάζουν "μαϊμούδες" αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη δουλειά γιατι χρειάζονται λεφτά για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους».
Ο Ασάφ Σαβάς Ακάτ, καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναφέρει χαρακτηριστικά:«Υπάρχουν δύο ειδών αγορές "μαϊμού". Η μία είναι η αγορά με προϊόντα χαμηλής τιμής και ποιότητας, συνήθως από την Κίνα, που πωλούνται σε όλη την Τουρκία. Η δεύτερη αγορά που παρουσιάζει μεγάλη άνθιση είναι η "υψηλής ποιότητος" τσάντες που κατασκευάζονται εδώ και είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν από τις γνήσιες και κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες δολάρια». 
Μάλιστα, ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού με «μαϊμούδες» έχει βρει το κόλπο: « Σε μία τσάντα-μαϊμού, εάν αλλάξεις τρεις λεπτομέρεις από τη γνήσια και αποφύγεις το λογότυπο δεν μπορούν να σε κυνηγήσουν» και προσθέτει:«Είμαι καλός μουσουλμάνος. Πουλάω "μαιμούδες", αλλά ποτέ δεν λέω ψέμματα οτί είναι γνήσια προϊόντα». 
Πάντως, η κυβέρνηση της Τουρκίας επισπεύδει την καταπολέμηση της αναπτυσσόμενης αγοράς των «μαϊμούδων» που περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές, καλλυντικά, αξεσουάρ, φαρμακευτικά προϊόντα, υφάσματα και αλκοόλ, ελιές μαυρισμένες με γυαλιστικό παπουτσιών, ή μέλι νοθευμένο με κόλλα και παραφίνη.