ΕΒΕΑ - Ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα για να βγούμε από την κρίση

Bαρόμετρο ΕΒΕΑ: 8 στους 10 Ελληνες απαισιόδοξοι
Η στροφή σε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία, που δεν θα στηρίζεται πλέον στο κράτος, αλλά στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, είναι σήμερα άκρως αναγκαία προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.


Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του στο συνέδριο της ΕΔΕΕ με θέμα «MANAGERS IN AN ECONOMY UNDER CRISIS».

Όπως διευκρίνισε , ο κ. Μίχαλος οι προτεραιότητες είναι σαφείς:

Πρώτον, χρειάζεται ένα θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, με απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση και με ένα σύγχρονο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς.

Δεύτερον, χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, αλλά και διαρθρωτικό.

Τρίτον, χρειάζεται αναμόρφωση του νομικού συστήματος της χώρας και η βελτίωση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης. Αυτό που σήμερα επικρατεί είναι ένα χαώδες και δύσβατο καθεστώς, το οποίο παράγει ασάφειες, σύγχυση, καθυστερήσεις και ανασφάλεια δικαίου.

Τέταρτον, θα πρέπει η χώρα μας να πάψει να είναι μια από τις πλέον υπερ-ρυθμιζόμενες αγορές στην Ευρώπη.

Πέμπτο και τελευταίο, θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις ανάγκες της οικονομίας. Η σημερινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η επιχειρηματικότητα μολύνει τη γνώση, θα πρέπει επιτέλους να εκλείψει.

“Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Όμως, ο ρόλος των επιχειρήσεων θα είναι εξίσου σημαντικός. Υπάρχει ανάγκη να προσαρμοστούμε στρατηγικά σε ένα νέο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, από νέα καταναλωτικά πρότυπα και ανάγκες.

Η επιχειρηματικότητα οφείλει να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά, ξεφεύγοντας από περιχαρακώσεις του παρελθόντος. Καλούμαστε να στραφούμε σε νέες αποδοτικές δραστηριότητες και μοντέλα λειτουργίας, να αξιοποιήσουμε καλύτερα την τεχνολογία, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

24h.gr