Ο άνθρωπος θα μας τρελάνει...έχει απίστευτο θράσος !

« Πληρώστε τα χαράτσια για να μπορέσει το Δημόσιο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του»

Έκκληση ( ; ) προς τους πολίτες να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και τους υπόλοιπους φόρους προς το κράτος, απηύθυνε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να μπορέσει το Δημόσιο να καλύψει τις εσωτερικές του υποχρεώσεις.
Δηλαδή, μισθούς, συντάξεις, και κρατικοί τίτλοι που λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο (7 -
8 δις. ευρώ) και ασκούν ασφυκτική πίεση στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στη χορήγηση της 6ης δόσης των δανείου, ο υπουργός διέψευσε κάθε σενάριο περί στάσης πληρωμών στο Δημόσιο.
 

Ωστόσο, όμως, συμπλήρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Στο πρόσφατο παρελθόν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, είχε επισημάνει ότι το Δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τον Οκτώβριο.
 

Πάντως, οι δύο αυτές διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς την επάρκεια της ταμειακής ροής της χώρας εντείνουν περιοσσότερο τις ανησυχίες των πολιτών.
Για τον Ευάγγεκλο Βενιζέλο δεν τίθεται κανένα ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων ακόμη κι αν το δημοσιονομικό έλλειμμα «σκαρφαλώσει» στο 9% για το 2011 ( σ.σ. ενδεχόμενο που αφήνει ανοικτό το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού) από 8,5% που εκτιμάται για την ώρα.
Άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών «βλέπουν» το έλλειμα να καταλήγει σε διψήφιο ποσοστό 10 % αν δεν πληρωθούν οι φόροι και τα υπόλοιπα έκτακτα «χαράτσια».
 

Σύμφωνα με τον υπουργό τυχόν νέα απόκλιση στο έλλειμμα θα καλυφθεί μέσα στο 2012 με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Μεταξύ αυτών είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως ρητά καταγράφεται στο προσχέδιο, αν και ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί επί του θέματος παραπέμποντας στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβριο.
 

Τα νέα δεδομένα από το Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο δεν είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, οδηγούν πλέον σε ένα νέο δανειστικό πλαίσιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «εφαρμογή ενός νέου προγράμματος και αλλαγής του επιπέδου ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας".
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συζητήσεις με την τρόικα προκύπτει ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας, του οποίου τα 8 δις. ευρώ πιθανότατα θα αποτελέσουν και την πρώτη δόση, θα έχει βασικό όρο: το δάνειο να μην διοχετεύεται στην κάλυψη πρωτογενών δαπανών, αλλά μόνο για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.
 

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, οπότε θα έχει κλείσει και ο κύκλος των κυρώσεων από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, μετά και την αποδοχή από το Eurogroup της συμφωνίας για εγγυήσεις 880 εκατ. ευρώ μέσω ελληνικών ομολόγων μόνο προς τη Φιλανδία, καθώς καμία άλλη χώρα δεν επέμεινε σε εγγυήσεις.
 

Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα για την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2013 και το 2014 θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος, λόγω του Μεσοπρόθεσμου θα είναι τριετής.