Μιλτιάδης Παπαϊωάννου - Μομφές κατά της απεργίας των δικαστικών λειτουργών

«Η απόφαση της Ένωσης στερείται νομιμότητας καθώς αποτελεί μορφή απεργίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τη ρητή συνταγματική επιταγή»
αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή την απόφαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης , κάλεσε τις Ενώσεις, όπως έπραξε και η φυσική ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (οι πρόεδροι Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας Α.Π.) να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Δήλωσε επίσης ότι η μεταφορά της κίνησης του «δεν πληρώνω» στο χώρο των δικαστηρίων ως κίνηση του «δεν δικάζω» αποσταθεροποιεί μία από τις βασικές θεσμικές λειτουργίες του κράτους, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και πρόσθεσε ότι ένας κλάδος, όπως ο κλάδος της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να απέχει από την εθνική προσπάθεια σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας και πολύ περισσότερο να μην τηρεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός δήλωσε πως δεν κατανοεί τις αντιδράσεις της συγκεκριμένης Ένωσης όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός διάλογος με όλους τους κλάδους και τους φορείς της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της στηρίχθηκαν σε φημολογίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της.

Και επανέλαβε ότι, είναι ανοικτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς.

Τέλος, κάλεσε κάθε έλληνα δικαστή χωριστά να ανταποκριθεί στο συνταγματικό του χρέος, να συμβάλει στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, να επιτελέσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τις υποχρεώσεις του απέναντι στους έλληνες πολίτες και όσον αφορά τις διεκδικήσεις του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναζητώντας συνθετικές λύσεις προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και της χώρας γενικότερα».