Κόλαφος έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Κόλαφος ήταν για την Τουρκία η έκθεση προόδου από την ΚομισιόνΣτην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει απόλυτα την Κύπρο στις έρευνες που κάνει για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ και το «οικόπεδο 12». 
Παράλληλα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές κατά της Κύπρου, ενώ σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η έκθεση αναφέρει πως η Τουρκία οφείλει να κάνει πολλά ακόμη βήματα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει την επιβράδυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 
Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να καταβάλει συμπληρωματικές προσπάθειες σε ότι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, κυρίως σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης (με τερματισμό των διώξεων κατά συγγραφέων, δημοσιογράφων και του περιορισμού της ελεύθερης χρήσης του Ιντερνετ), τα δικαιώματα των γυναικών και τις θρησκευτικές ελευθερίες. 

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή διαμηνύει στην Τουρκία ότι για να δοθεί ώθηση στο ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προϋπόθεση είναι να προχωρήσει η Τουρκία στην πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων της σχετικά με την Τελωνειακή Ένωση και να σημειώσει πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Επίσης, επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτά τα θέματα , σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να υπάρξει «ένας νέος εποικοδομητικός κύκλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας». 
Η Επιτροπή σημειώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένα «νέο και θετικό πρόγραμμα» που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη «πιο εποικοδομητικών και σταθερών σχέσεων». Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η στενότερη συνεργασία για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις , το καθεστώς της βίζας, το θέμα της μετανάστευσης , η ενέργεια , η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι εμπορικές ανταλλαγές.