Παπανδρέου προς υπουργικό...«θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του Κοινοβουλίου, να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις»

«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κάλεσε την ευρωζώνη να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της τρίμηνης αξιολόγησης της Τρόικας.

Στη διάρκεια της εισήγησής του, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, έκανε λόγο για «κρίσιμες μάχες» που έρχονται στη Βουλή και υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η απόφαση του Κοινοβουλίου, να στηρίξει τις βασικές αποφάσεις» που έχουν ληφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής, «ώστε πηγαίνοντας εκεί, να κάνουμε με καλύτερους όρους μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία προσδοκούμε να πετύχουμε ένα και θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι με υπεύθυνους χειρισμούς και σκληρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση προστατεύει τα κεκτημένα της 21ης Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις τις επόμενης συνόδου κορυφής «θα δώσουν και μια οριστική λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στην ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης την ανάγκη να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των βουλευτών όσο και των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχεί στους πολίτες και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να μεταστραφεί.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, προκειμένου να εγκριθεί ο EFSF και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Σλοβακίας.

Από την άλλη πλευρά, ενημέρωσε τους υπουργούς ότι η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα θα είναι θετική.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας πως προκειμένου να παραπλανήσει το λαό δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί την κρίση.