Λούκα Κατσέλη - ''Όπλισε και πυροβόλησε''


photo Λούκα Κατσέλη 

Καταψήφισε η Λούκα Κατσέλη το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προειδοποιώντας ότι το ίδιο προτίθεται να πράξει και στην ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης
στην Ολομέλεια της Βουλή εκτός και αν υπάρξουν τροποποιήσεις ικανές να μεταβάλουν την απόφασή της: "Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές που θα μου επιτρέψουν στην Ολομέλεια να το ψηφίσω", δήλωσε η πρώην υπουργός.

Η κυρία Κατσέλη χαρακτήρισε τη στάση της ως "δεδομένη" από τη στιγμή που "δεν άλλαξε κάτι". Πρότεινε μάλιστα την απόσυρση του άρθρου 37 ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους. "Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπ' όψιν όσα ακούστηκαν", ανέφερε και διατύπωσε τρία επιχειρήματα:

1. Αν εφαρμοστεί η πίεση των αποδοχών των εργαζομένων προς τα κάτω, αυτό θα επιταχύνει την ύφεση και θα ανατραπούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

2. Επικαλούμενη την πρόσφατη συνέντευξη του επικεφαλής της τρόικας κ. Ματίας Μόρς στην "Καθημερινή", υποστήριξε ότι δεν ήταν η τρόικα που ζήτησε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην οποία οδηγεί σταδιακά το άρθρο 37, κάτι που ανοίγει τον δρόμο και για την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

3. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να ρυθμίσουν τα του οίκου τους, όπως ζήτησαν άλλωστε και οι εκπρόσωποί τους που κλήθηκαν σε ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.