Κύπρος - Όχι στην πρόταση του ΑΚΕΛ...λένε τα υπόλοιπα κόμματα


Την πρόταση του ΑΚΕΛ για κυβέρνηση κοινής αποδοχής στην Κύπρο υπό τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια απέρριψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης,
αν και συγκλίνουν σε πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση για τους υπόλοιπους 15 μήνες, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αντίθετα, το ΑΚΕΛ απορρίπτει την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό άλλο Πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήρισε πρόταση ευθύνης την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με Πρόεδρο κοινής αποδοχής. «Μόνο έτσι θα πέσουν οι τόνοι και θα γυρίσουμε σελίδα», είπε.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, απορρίπτοντας την πρόταση για κυβέρνηση υπό τον κ. Χριστόφια ανέφερε ότι δεν απασχολεί το κόμμα ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρόεδρος. «Το σημαντικό είναι να επέλθει η ενότητα, η ηρεμία, η ομαλότητα στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ και εξήγγειλε απόφαση του Κινήματος για πάγωμα των επαφών ΕΔΕΚ-ΑΚΕΛ σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του ερχομένου Δεκεμβρίου, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να σεβαστεί το πόρισμα Πολυβίου.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ δήλωσε επίσης ότι το Κίνημα συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, να ζητηθεί αναβολή της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών -στο τέλος του μήνα- λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό μέτωπο.

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων εκτιμά πως η πρόταση του ΑΚΕΛ ήρθε πάρα πολύ αργά και καθυστερημένα και αναφέρει ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ηγηθεί της κυβέρνησης, ούτε να αναλάβει τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων όπως το Κυπριακό και η Οικονομία, μετά το πόρισμα Πολυβίου που επιρρίπτει την κύρια ευθύνη για την έκρηξη στον κ. Χριστόφια.

Το ΑΚΕΛ, το μόνο κόμμα που υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση υπό τον κ. Χριστόφια και κατηγόρησε όλα τα άλλα κόμματα ότι δεν ωθούνται από την επιθυμία για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, αλλά από μια κοινή επιθυμία απομάκρυνσης του κ. Χριστόφια από την εξουσία.

«Αν πράγματι έγνοια των κομμάτων είναι τα προβλήματα του τόπου, θα μπορούσε να συζητηθεί πώς όλοι, μέσα από ένα κυβερνητικό σχήμα, να αντιμετωπίσουν τα θέματα της οικονομίας και του Κυπριακού και να συμβάλουν στην επιτυχία της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Υποστήριξε δε ότι η στάση των κομμάτων ήταν προαποφασισμένη και «η έκρηξη και το πόρισμα απλώς τους έδωσε την ευκαιρία και τους διευκόλυνε στις επιδιώξεις τους», προσθέτοντας πως τα κόμματα είχαν την ευκαιρία κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό να πάρουν μέρος σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, αλλά δεν αποδέχθηκαν να συμμετάσχει οποιοσδήποτε από το χώρο τους.