2 χρόνια μετά οδεύει προς την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε...

Τη μείωση του χρέους της συζητά η Ελλάδα με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
Τόνισε ακόμη πως σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.


«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα», επισήμανε, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες. 


Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας αναταραχής. «Μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον η Ευρώπη και ιδιαίτερα η ευρωζώνη, καλείται πρώτη να βρει απαντήσεις στο πρόβλημα», πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου πρέπει «να μεταδώσουμε πνεύμα ψυχραιμίας στους πολίτες» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν συμβάλει στη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος στη χώρα. Την κατηγόρησε επίσης ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, ενώ χρησιμοποιεί συστηματικά ακόμα και «ασύστολα ψεύδη, για να εκμεταλλευτεί την ανησυχία και τον πόνο του ελληνικού λαού, χωρίς να αναλαμβάνει τις τεράστιες και ιστορικές δικές της ευθύνες». Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν επιθετικά τα ψεύδη της ΝΔ, που με αυτό τον τρόπο θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο επικοινώνησε σήμερα και τηλεφωνικά και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ε.Ε., που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζουν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα φτάσει σε ποσοστό από 30% έως 50%, αντί για το συμφωνημένο 21% από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
Τέσσερις αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ευρωζώνη μελετά το ενδεχόμενο «κουρέματος» που θα φτάνει το 30-50% για τους ιδιώτες επενδυτές, όμως επισήμαναν ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συμφωνία, ούτε έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό και «απομένει να δούμε ποια θα είναι η αρχική αντίδραση των ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Ο στόχος, τουλάχιστον για την ώρα, είναι η εθελοντική συμμετοχή και πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο μιας πλήρους στάσης πληρωμών». «Το κούρεμα θα τεθεί σε κάποιο επίπεδο συμβατό με την εθελοντική φύση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.